•  TRASA

    Witajcie w naszej kuchni! 

    Kuchnia indyjska uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie i z pewnością mieli Państwo okazję zasmakować jej w indyjskich restauracjach.

    A może by tak zgłębić ją na samym subkontynencie i nauczyć się przyrządzać niektóre z naszych ulubionych indyjskich dań? Zapraszamy na kulinarną wyprawę, której nie da się zapomnieć!

    Ale zanim zaczniemy gotować, powinniśmy dowiedzieć się czegoś o składnikach i surowcach, dlatego rozpoczniemy w Kerali, krainie przypraw.

    Tu odwiedzimy wspólnie plantacje przypraw i herbaty. I teraz już możemy naprawdę gotować.

    Przekąski podamy w Delhi, stolicy Indii, gdzie większość podróży do tego kraju się rozpoczyna i gdzie rozmaici najeźdźcy rozpoczynali budowę imperium.

    Na dania główne zabierzemy Państwa do Radżastanu, serca indyjskiej kultury, wraz z jego przeogromnym fortem Mehrangarh i tradycyjnymi miasteczkami. Następnie odwiedzimy Złotą Świątynię w Pendżabie i popracujemy w jej wspólnotowej kuchni z sikhijskimi kucharzami.

    Na deser zabierzemy Państwa do podnóża Himalajów. W Dharamsali dowiemy się czegoś o tradycyjnych indyjskich słodyczach i nauczymy się przyrządzać słynną indyjską chai. Tu również przekonamy się czego nauczyliśmy się podczas tej podróży. Wreszcie, jako wisienka na indyjskim torcie, czeka na nas wspaniały klejnot Tadź Mahal i degustacja słynnych dyniowych słodyczy Agry.

    Zapraszamy do zaglądnięcia do naszego menu i… smacznego!

     

  •  pilot

    Filip Majkowski 

    Pilotem, opiekunem grupy i przewodnikiem po kuchniach Indii będzie Filip Majkowski, od lat mieszkający w Indiach. Jest on również autorem i pomysłodawcą trasy.

    Filip z wykształcenia jest anglistą i mongolistą/tybetologiem. Z tybetologii uzyskał również tytuł doktora na Uniwersytecie Warszawskim. Przez siedem lat wykładał współczesny i klasyczny język tybetański i prowadził zajęcia na temat buddyzmu i kultury tybetańskiej na Wydziale Orientalistycznym UW.

    Pracował jako asystent dr Tenzina Jangchuba w Centrum Tradycyjnej Medycyny Tybetańskiej w Warszawie (2004-2007). Dzięki jego tłumaczeniom polscy czytelnicy mieli okazję poznać tak znane pozycje tybetologiczne jak "Klasyczna literatura tybetańska" Jose Cabezona i Rogera Jacksona czy "Smok w krainie śniegu" Tsering Shakyi. Inne jego tłumaczenia to m.in. Dr Jesi Donden "Zdrowie i równowaga" oraz "Leczenie u źródeł", Lama Jesie "Wprowadzenie do tantry", czy Julia Lovell "Maoizm. Historia globalna".

    Przez trzy lata studiował klasyczne teksty buddyjskie w ośrodku buddyjskim Karma Kamtsang w Grabniku. Od 2015 roku należy do publicity team XVII Karmapy Trinleja Ogjena Dordże, uczestnicząc w corocznym Mynlamie Kagju w indyjskiej Bodhgai i jest tłumaczem jego nauk na polskiej stronie Karmapy.

    Od 2012 r. jest licencjonowanym pilotem wycieczek i prowadzi grupy głównie po Indiach, Nepalu, Bhutanie i Tybecie, ale też w Chinach, Wietnamie, Libanie, Grecji. Liczne prywatne podróże po Indiach zaprowadziły go do podhimalajskiej Dharamsali, gdzie obecnie mieszka. 

  • 1 dzień

    Przelot z Warszawy do Delhi 

    Przelot do Delhi, stolicy Indii. Proponowany przelot liniami PLL LOT.

    Warszawa-Delhi 15:20 – 02:50

      

    2 dzień

    Delhi / Koczin / Munnar  

    Przylot do Delhi. Formalności paszportowo-wizowe. Spotkanie z pilotem wycieczki na lotnisku w Delhi. Dalszy przelot do Koczin, na południu Indii. Po krótkim postoju na przekąski (dodatkowo płatne) i odświeżenie się przejedziemy w kierunku miasteczka Munnar, górskiej stacji w Ghatach Zachodnich, słynącego ze wspaniałych plantacji herbaty oraz innych przypraw (przejazd ok. 4 godz.). To początek naszej kulinarnej podróży, początek oswajania się z Indiami. Zaczniemy więc delikatnie od zanurzenia się w naturze. Region Munnar jest do tego wprost idealny. Będziemy podziwiać piękno tej krainy po drodze, a w samym Munnarze wybierzemy się na spacer po miasteczku i okolicznych plantacjach. Dla chętnych fakultatywnie możliwość skorzystania z tradycyjnego ajurwedyjskiego masażu, który koi ciało i umysł i zapewnia dobry sen po długiej podróży do Indii. Kolacja powitalna i nocleg w kurorcie na plantacji.

         
    • 3 dzień

      Munnar

      Po śniadaniu zapraszamy na pierwszą lekcję o przyprawach. Kerala to kraina, gdzie uprawiane są najważniejsze przyprawy kuchni indyjskiej a więc pieprz, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir czy kurkuma. Pora w takim razie na odwiedziny na plantacji, gdzie dowiemy się jak rosną i jak się je zbiera. Następnie porozmawiamy o właściwościach poszczególnych przypraw, jak je rozpoznawać i jak używać w indyjskich daniach. Oczywiście będzie też możliwość nabycia przypraw. Dobrze zrobić to właśnie u źródła, czyli w miejscu gdzie rosną. Po południu wizyta na plantacji herbaty i w fabryce herbaty. Wieczorem czas wolny na odpoczynek czy spacery po miasteczku. Nocleg w Munnarze.

    • 4 dzień

      Munnar / Alleppey

      Rano pożegnamy się z Munnarem i wyruszymy w kierunku miasta Alleppey, znanego też jako Alappuzha (przejazd ok. 5 godz.). Po drodze odwiedzimy plantację kauczuku i zatrzymamy się, aby każdy mógł skosztować tradycyjnej keralskiej czekolady. Alleppey to kraina słynąca z rozlewisk i kanałów. To te krajobrazy ściągają w te regiony turystów z całego świata. Popołudniem my też udamy się w rejs tradycyjną łodzią, podczas którego obejrzymy pola ryżowe. Nocleg w kurorcie nad jeziorem Vembanad, w otoczeniu pięknej roślinności, będzie okazją, aby się wyciszyć i kontemplować dźwięki natury, ale też pogawędzić z towarzyszami podróży.

           
    • 5 dzień

      Alleppey / Koczin / Delhi 

      Rano przejazd (ok. 3 godz.) na międzynarodowe lotnisko w Koczinie i przelot do Delhi. Stolica współczesnych Indii była również ostatnią stolicą Indii Brytyjskich. Po przylocie udamy się na objazd najważniejszych miejsc w Delhi. Zobaczymy budynki administracji, z Sekretariatem, Bramą Indii, parlamentem, a także pałacem prezydenckim – drugim największym na świecie. Wszystkie te gmachy wybudowali Brytyjczycy, nie wiedząc jeszcze wówczas, że ich dni w Indiach są policzone. Udamy się na spacer, by zobaczyć, gdzie narodziła się w 1947 r. niepodległa Republika Indii. Będzie to podróż w przeszłość, ale opowiemy sobie również o współczesnych, niezwykle ciekawych Indiach. Nocleg w Delhi.

          
    • 6 dzień

      Delhi

      Dziś pierwszy dzień faktycznego gotowania! Kuchnia indyjska słynie z rozmaitych przekąsek i jedzenia ulicznego, a Delhi jest najlepszym miejscem, by je poznać. Na początku pospacerujemy po poziomowej studni Agrasen Ki Baoli, wybudowanej jeszcze przed przybyciem na te ziemie Mogołów, w okresie Sułtanatu Delhijskiego. Następnie poznamy dzielnicę Chandni Chowk, która stanowiła kiedyś pierwotne mogolskie Delhi (Shahjahanabad), wejdziemy do Dźama Masdźid – jednego z największych meczetów w Indiach i rikszami udamy się na miejscowy targ przyprawowo-gastronomiczny, zaopatrujący w towar cały kraj. Będzie to świetna okazja, by zobaczyć jak miejscowi sprzedawcy gotują. I doskonały moment na zdjęcia! Podczas naszego pierwszego warsztatu nauczymy się przyrządzać rozmaite przekąski. Będą wśród nich: pakoda, samosy, kebab, chaat, chana masala, kachori oraz achar (pikle). Dowiemy się też czym naprawdę jest ghee. Ghee jest ważnym składnikiem wielu północno-indyjskich dań. Po warsztacie zjemy obiad składający się z przygotowanych podczas zajęć przekąsek. Obiad będzie lekki ponieważ na kolację zaplanowaliśmy posmakowanie miejscowej kuchni mogolskiej. W tym rejonie Delhi dynastie mogolskie zakładały swe imperium, więc my przemieścimy się w okolicę Ogrodów Lodi, by odwiedzić piękne Centrum Indyjskiej Kultury Islamskiej. Na dzisiejszą kolację zarekomendujemy Karims – słynną sieć restauracji kuchni mogolskiej (kolacja płatna we własnym zakresie). Nocleg w Delhi. Nocleg w Delhi.

          
    • 7 dzień

      Delhi / Jodhpur

      Nie ma lepszego miejsca, by rozpocząć zgłębianie głównych dań indyjskiej kuchni niż stan uznawany przez wielu za klejnot indyjskiej kultury i kwintesencję Indii – Radżastan. Rano przejazd na Międzynarodowe Lotnisko im. Indiry Gandhi i przelot do Jodhpuru. To miasto, często nazywane Błękitnym Miastem, zostało uznane przez czytelników The New York Times za jedno z 52 najpiękniejszych miejsc 2020 r. Po przylocie czas wolny na lunch a po nim największa atrakcja miasta - ogromny fort Mehrangarh, największa ze wszystkich fortecy Radżastanu i jeden z największych zamków na Ziemi. Poznamy historię i legendy tego XV- wiecznego fortu, zwiedzając jego komnaty i zakamarki. Następnie zakwaterujemy się w hotelu w samym sercu starego Błękitnego Miasta. Popołudniem udamy się na spacer po uliczkach Błękitnego Miasta, by podejrzeć tradycyjny styl życia mieszkańców. Przejedziemy też do wieży zegarowej Ghanta Ghar, która dominuje na starym mieście. Wybudował ją maharadża Sandar Singh. Po wspólnym zwiedzaniu czas na samodzielną eksplorację bazaru w okolicy. Nocleg w Jodhpurze.

         
    • 8 dzień

      Jodhpur

      Dla chętnych wczesnym rankiem, jeszcze przed śniadaniem, spacer po uliczkach na wzgórze, aby obejrzeć wschód słońca. Odwiedzimy jeden z zaprzyjaźnionych okolicznych domów, by zobaczyć jak mieszkają ludzie w tym miejscu. A po śniadaniu gotujemy! W tej części warsztatów kulinarnych nauczymy się przyrządzać kilka najsłynniejszych dań kuchni indyjskiej: dal w kilku odmianach, palak paneer, koftę, aloo gobi, jeera aloo, biryani, rajmę oraz dania kadai. Nauczymy się jak zrobić pastę czosnkowo-imbirową, która stanowi podstawę wielu dań i upewnimy się, że znane nam jest już znaczenie słowa „thali”. Poznamy słynne Spice Girls z Jodhpuru, których specjalnością są masale. Jeśli wciąż potrzebować będziemy aby zakupić jakieś przyprawy, to jest właściwe miejsce. Po lunchu czas na samodzielne zakupy na targu. Popołudniem złożymy jeszcze krótką wizytę w pałacu Umaid Bhawan (z jego zaskakującym polskim akcentem), a wieczorem pozostanie nam jeszcze złapanie pociągu, który zabierze nas z powrotem do Delhi. Doświadczenie jazdy indyjskim pociągiem jest jedyne w swoim rodzaju i szkoda byłoby je pominąć będąc z wizytą w Indiach. Noc w pociągu w wagonie pierwszej klasy.

         
    • 9 dzień

      Delhi / Amritsar

      Po dotarciu do Delhi przejazd na lotnisko i przelot do Amritsaru - duchowej stolicy sikhów. Przejazd na granicę Wagah, aby zobaczyć codzienną ceremonię opuszczania narodowych flag Indii i Pakistanu na granicy między oboma krajami. Ta ceremonia to jednak coś więcej niż tylko opuszczenie flag. Ta szczegółowo dopracowana parada wojskowa żołnierzy obu stron jest przedstawieniem jedynym w swoim rodzaju, a poprzedza ją wesołe śpiewanie i tańce publiczności, zachęcanej przez wojskowego wodzireja. Powrót do Amritsaru i nocleg w mieście sikhów.

        
    • 10 dzień

      Amritsar

      Po śniadaniu ponownie czas na szlifowanie umiejętności kulinarnych. Główne dania kuchni indyjskiej najczęściej podawane są z różnymi rodzajami pieczywa. A najlepszym miejscem, by nauczyć się jak je wyrabiać, jest Pendżab - kraina sikhów. W menu mamy dzisiaj chapati, naan, puri, parathę, kulchę oraz makki ki roti. Dowiemy się czym jest piec tandoori i jak obyć się w Polsce bez niego. Dodatkowo zobaczymy, jak przyrządzić kilka rodzajów sosów chutney. Teraz, gdy mamy już za sobą dania główne, może by tak mały warsztat w prawdziwej indyjskiej kuchni? W tym celu udamy się do Złotej Świątyni, najświętszego sanktuarium sikhów z całego świata. Odwiedzimy to święte miejsce i poznamy jego historię oraz praktyki religijne sikhów. Spędzimy czas w świątynnej kuchni wspólnotowej, gdzie będziemy mogli sprawdzić nasze nowo nabyte umiejętności a także pomożemy sikhijskim kucharzom piec chleby. Zapraszamy na przekąskę w tej pięknej gurudwarze wraz z pielgrzymami. Popołudnie uprzyjemni nam spacer po starym mieście Amritsaru. Nocleg w Amritsarze.

        
    • 11 dzień

      Amritsar / Dharamsala 

      Po śniadaniu opuścimy hotel i rozpoczniemy przejazd z równin Pendżabu ku podnóżom Himalajów (przejazd 5 godz.). Naszym celem jest górskie miasteczko Dharamsala, które będzie również deserem w naszej kulinarnej trasie. Jako siedziba na uchodźstwie Czternastego Dalajlamy i schronienie dla sporej tybetańskiej diaspory, Dharamsala jest stosunkowo nowym miejscem na mapach turystycznych. Ten rejon rozkwitł dopiero w drugiej połowie XX w., po ucieczce Dalajlamy z Tybetu. Przejedziemy do osady McLeodganj i udamy się na spacer po jej pełnych życia uliczkach do świątyni głównej. Przejdziemy tradycyjną buddyjską korę wokół rezydencji Dalajlamy. Nocleg w McLeodganj.

        
    • 12 dzień

      Dharamsala

      Rankiem przejazd jeszcze nieco wyżej, do wioski Naddi. Tu będziemy mogli zobaczyć tradycyjny sposób życia Ghaddi – miejscowych górali. W tych pięknych okolicznościach przyrody odbędziemy naszą ostatnią lekcję gotowania. Tym razem bierzemy na warsztat słodycze. Przede wszystkim nauczymy się przyrządzać tradycyjne indyjskie słodkie napoje chai i lassi. Pośród deserów w naszym menu znajdą się kheer, burfi, ladu i halva. Tym samym nasze menu jest już kompletne. Po południu wrócimy do McLeodganj i odwiedzimy pamiątkę po osadzie brytyjskiej: kościół Św. Jana w Puszczy i znajdujący się przy nim cmentarz. A potem czas wolny na doświadczenie bazaru, będącego mieszanką indyjsko-tybetańsko-kaszmirską. Wieczorem czas wolny na odpoczynek lub…przejrzenie notatek przed czekającym nas egzaminem z gotowania następnego dnia! Nocleg w McLeodganj.

        
    • 13 dzień

      Dharamsala

      Za nami warsztaty z przypraw, przekąsek, głównych dań i deserów. Mamy notatki i przepisy, znamy składniki. Czas na samodzielne gotowanie. W tym celu po śniadaniu przejedziemy nieco niżej do wioski Norbulingka, również będącej osadą tybetańską. Zabierzemy uczestników na targ na zakupy i oddamy kuchnię do ich dyspozycji. To jest ten czas! Nauczyciele zamieniają się w gości, teraz to uczestnicy są mistrzami kuchni, w ręce których oddajemy patelnie, garnki i wszystkie składniki. Po południu odwiedziny w Instytucie Sztuki Norbulingka, gdzie czeka nas odpoczynek, uczta dla oka i zmysłów w postaci występu z tybetańskim tańcem i piosenkami. Nocleg w McLeodganj.

        
    • 14 dzień

      Dharamsala / Delhi / Agra 

      Rano przejazd na lotnisko w Dharamsali i lot do Delhi. Po przylocie do Delhi przejazd do Agry (ok. 4 godz.), jednej ze starych stolic imperium mogolskiego. W Agrze odwiedzimy fort, będący świadectwem chwały cesarza Akbara – największego mogolskiego cesarza i więzieniem jego wnuka Shah Jahana. Nocleg w Agrze.

          
    • 15 dzień

      Agra / Delhi 

      Tak, oto przed nami jeszcze raz imperium Wielkich Mogołów i absolutny klejnot architektury mogolskiej, na dodatek jeden z najbardziej rozpoznawanych budynków świata: Tadź Mahal. Udamy się tam wcześnie rano, najlepiej przed wschodem słońca. Poznamy historię i znaczenie mauzoleum, będzie można też usiąść na ławeczce księżnej Diany i pospacerować po mogolskich ogrodach. Wisienką na torcie i ostatnim akcentem kulinarnych doświadczeń będzie degustacja słynnych dyniowych słodyczy z Agry. Potem wrócimy już do Delhi, odświeżymy w hotelu a następnie udamy się na kolację pożegnalną, podczas której wręczymy też dyplomy ukończenia kursu gotowania. Nocleg w Delhi.

         
    • 16 dzień

      Powrót do Warszawy

      Czas żegnać się z Indiami. Przejazd na lotnisko i przelot do Warszawy. Proponowany przelot liniami PLL LOT.

      Delhi – Warszawa               11:05 – 15:20

           

 

Cena obejmuje:

  1. Przelot lotniczy na trasie Warszawa-Delhi-Warszawa liniami PLL LOT lub lot z przesiadką. Przelot w klasie ekonomicznej.
  2. Przeloty wewnętrze na trasie Delhi-Koczin-Delhi-Jodhpur, Delhi-Amritsar, Dharamsala-Delhi w klasie ekonomicznej. Limit bagażu na przelotach wew. 15 kg.
  3. Zakwaterowanie w hotelach, resortach o standardzie 3*, 4* i 5*, w pokojach 2-os. Planowane hotele znajdują się poniżej.
  4. Transfery i przejazdy wg programu prywatnym minibusem, autokarem lub samochodami osobowymi typu Toyota Innova.
  5. Przejazd pociągiem sypialnym w klasie 1 lub 2 (w zależności od dostępności)
  6. Bilety wstępu do obiektów ujętych w programie.
  7. Warsztaty kulinarne w Delhi, Jodhpurze, Amritsarze i Dharamasali. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania potraw ujęte są w cenę wycieczki.
  8. Wycieczki ujęte w programie.
  9. Rejs łodzią po rozlewiskach Kerali w Alleppey.
  10. Opiekę polskiego pilota od momentu spotkania na lotnisku w Delhi w dniu 2 do momentu pożegnania na lotnisku w Delhi w dniu 16.
  11. Opiekę angielskojęzycznego pilota indyjskiego oraz lokalnych przewodników podczas zwiedzania.
  12. Posiłki (ilość wskazuje cyfra w ikonce przy każdym dniu programu).
  13. Ubezpieczenie KLiA (w tym ryzyko powikłań i zaostrzeń chorób przewlekłych), NNW i bagażu.
  14. Opłatę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny.
  15. Opłatę na Turystyczny Fundusz Pomocowy.
  16. Podatek VAT.  

 

Cena nie obejmuje:

  1. Napiwków dla przewodników, kierowców, obsługi łodzi (80 USD, płatne na miejscu).
  2. Napojów do posiłków i dodatkowych posiłków.
  3. Testów PCR lub antygenowych na COVID-19.
  4. Udziału w wycieczkach i zajęciach fakultatywnych nie objętych programem zwiedzania.
  5. Usług tragarzy na lotniskach i w hotelach/resortach.


ZASADY WJAZDU

Od 15.11.2021 od turystów wjeżdżających do Indii wymagane jest okazanie negatywnego wyniku testu PCR na COVID-19 wykonanego do 72 godzin przed boardingiem.

Niezbędne jest również zaświadczenie o odbyciu szczepienia na COVID-19. Ostatnia dawka szczepionki musi zostać podana na minimum 14 dni przed przyjazdem.


Od obywateli RP wymagane są wizy. Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy od daty powrotu do Polski oraz posiadać co najmniej 1 wolną stronę.


PRZELOT

Warszawa-Delhi              15:20 – 02:50

Delhi-Warszawa              11:05 – 15:20

 

Przelot jest zaplanowany w klasie ekonomicznej, za dopłatą można również lecieć w klasie biznes (dopłatę każdorazowo sprawdza nasz kasjer).

W przypadku braku możliwości przelotu liniami PLL LOT lub w przypadku wzrostu cen biletów ponad zakładany poziom (2400 PLN/os.), przelot możliwy również z przesiadką.

 

ZAKWATEROWANIE

Zaplanowaliśmy noclegi w klimatycznych hotelach i resortach. Są to obiekty o standardzie 3*, 4* i 5*. W Indiach nie na urzędu, który certyfikowałby hotele, liczba gwiazdek to subiektywna ocena samego hotelu i jego gości. Są to sprawdzone i cenione przez naszych Klientów miejsca, charakteryzujące się również doskonałymi ocenami na portalach rezerwacyjnych typu Booking.com i Tripadvisor.


Przykładowe planowane hotele:

Munnar

Elysium Gardens Hill Resorts, https://www.elysiumgarden.com/

Kumarakom

Lakesong, Kumarakom, https://eastend.in/resort/lakesong

Delhi

Hotel Hans, https://www.hanshotels.com/connaughtplace-newdelhi/

Jodhpur

Haveli Inn Pal, http://www.haveliinnpal.com/

Amritsar

Hotel City Park, http://www.hotelcityparkamritsar.com/

Dharamshala

Norbu House / Serkong House, https://hotelandplace.com/hotel/norbu-house

Agra

Hotel Clarks Shiraz, https://www.hotelclarksshiraz.com/

16 dni

Smaki Indii - kulinarna podróż przez subkontynent 16 dni

Cena za osobę:

5876 2850